Fontos tudnivalók
Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat a tüzelõberendezésekrõl, kandallókról, kályhákról, kemencékrõl! Minden fontos információt megtalál az általunk készített anyagokban, ami segíteni fog Önnek a legjobb döntés meghozatalában.
Kemencékről
A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus. Általában sütésre, főzésre, pörkölésre, aszalásra vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban. Tüzelőanyaga általában fa, törek, kukoricacsuhé, rőzse.
Felhasználási móduk szerint lehetnek: sütésre, főzésre használatos kemencék, szárításra, pörkölésre használatosak, illetve füstölőkemencék.
Mára ezek az eszközök kiszorultak a kertbe, nyári konyhába, azonban népszerűségük újra felívelőben van. Nem csoda, hiszen a bennük készült ételek utánozhatatlan ízvilágot tárnak elénk. […]
Bio/Öko tűztér, külső levegő
A tűztér magas hatásfoka és alacsonymikropor kibocsátás, csak a pontos méretek betartásával és dupla hőálló üvegezésű ajtóval teljesül. Hazánkban még kevéssé elterjedtek a bio-, vagy öko tűztérrel épített cserépkályhák, téglakályhák, pedig a megfelelően képzett és továbbképzett kályhásmesterek már ismerik ezt a technológiát. Ezekkel a tűzterekkel – a nyomásegyensúly beállítását is magában foglaló, EN15544 szabvány szerinti áramlástechnikai tervezés mellett – maximálisan teljesíthetőek a hazánkban is lassan érvényes, […]
Mikor építtessünk?
Ha cserépkályhát szeretnénk építtetni, érdemes hamarabb belevágni az üzletbe, mint mikor már négy takaró kell ahhoz, hogy ne fázzunk. Sokan ott rontják el, hogy csak olyankor kezdenek el keresgélni, amikor már késő, akkor pedig már befolyásolja őket a választásukban az ideges türelmetlenség és nem mérlegelnek olyan hasznos tényezőket, mint a minőség és az ár-érték arány.
Ha későn fogunk bele […]
A kéményről
Cserépkályhát, ha lehetséges közvetlenül a kémény mellé, vagy attól maximum 60-65 cm-es távolságra építsük, mert akkor még a gyártó által gyártott füstcsővel a kéménybe biztonságosan beköthető. A klasszikus, a régebbi épületekre jellemző falazott 14 x 14 cm-es kéménykeresztmetszet már megfelelő. Természetesen az új, korszerű könnyűszerkezetes vagy előre gyártott kéményrendszerek is mind megfelelőek, de ajánlott a nagyobb 180-200 mm átmérőjű kémény a későbbi problémamentes üzemeltetés miatt. A […]
Tűzhely
A közismert nevén sparheltnek hívott tűzhely elnevezése németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Az elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A sparhelt a kemencét váltotta le a XIX. század közepétől fokozatosan, miközben csaknem ugyanolyan jól lehetett benne sütni és főzni (sokkal jobban, mint a mai tűzhelyekben), valamint fűteni vele a lakást.
Csikótűzhely, sparherd, masina, spór stb. néven lényegében azonos típusú, csak kivitelben […]
Télakályha=Tömegkályha?
Téglakályha=Tömegkályha?
A téglakályhákról általánosságban kijelenthető, hogy fűtési tulajdonságai, teljesítménye megközelíti a hagyományos cserépkályhákét. Annyit azonban fontos megjegyeznünk, hogy a cserépkályha csempék hosszú évszázadok tapasztalatait felhasználva érték el mai kialakításukat, összetételüket. Ezek a csempék egy az egyben fűtésre lettek teremtve. Előnyei között szerepel az újrarakhatóság is, a hosszú élettartam. Gondoljunk csak arra, mennyi középkori kályhacsempe lelet kerül elő ásatásokon.
Ezzel szemben […]
Kandallókról
Cserépkályha vagy kandalló?
Manapság a drága, és központilag szabályozott fűtés korában egyre többen keresnek olcsóbb, alternatív, és dekoratív megoldásokat az otthonok felfűtésére. A különböző fűtési rendszerek között is többféle megoldás létezik, melyeknek megvan a maga előnye, és hátránya is. A választást meghatározza a tulajdonos életmódja, igényei és az otthona adottságai is. A kandalló és a cserépkályha között választani is elég nagy kihívás, de […]
Minden, amit a cserépkályhákról tudni kell
Rögtön az elején egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, mely a cserépkályha és a kandalló körül forog. Sokak számára az ülőpadlával, búbbal, üvegajtóval rendelkező tüzelőberendezés minden esetben kandalló, a cserépkályha pedig egy hasáb alakú, kis tüzelőajtóval megépített fűtőberendezés.
Valójában a laikus számára a külső megjelenés alapján meglehetősen nehéz eldönteni, hogy cserépkályha vagy kandalló amivel szemben áll, kivéve természetesen a kővel, márvánnyal, gránittal vagy egyéb anyagokkal […]
Fontos tudnivalók
Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat a tüzelõberendezésekrõl, kandallókról, kályhákról, kemencékrõl! Minden fontos információt megtalál az általunk készített anyagokban, ami segíteni fog Önnek a legjobb döntés meghozatalában.
Kemencékről
A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus. Általában sütésre, főzésre, pörkölésre, aszalásra vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban. Tüzelőanyaga általában fa, törek, kukoricacsuhé, rőzse.
Felhasználási móduk szerint lehetnek: sütésre, főzésre használatos kemencék, szárításra, pörkölésre használatosak, illetve füstölőkemencék.
Mára ezek az eszközök kiszorultak a kertbe, nyári konyhába, azonban népszerűségük újra felívelőben van. Nem csoda, hiszen a bennük készült ételek utánozhatatlan ízvilágot tárnak elénk. […]
Bio/Öko tűztér, külső levegő
A tűztér magas hatásfoka és alacsonymikropor kibocsátás, csak a pontos méretek betartásával és dupla hőálló üvegezésű ajtóval teljesül. Hazánkban még kevéssé elterjedtek a bio-, vagy öko tűztérrel épített cserépkályhák, téglakályhák, pedig a megfelelően képzett és továbbképzett kályhásmesterek már ismerik ezt a technológiát. Ezekkel a tűzterekkel – a nyomásegyensúly beállítását is magában foglaló, EN15544 szabvány szerinti áramlástechnikai tervezés mellett – maximálisan teljesíthetőek a hazánkban is lassan érvényes, […]
Mikor építtessünk?
Ha cserépkályhát szeretnénk építtetni, érdemes hamarabb belevágni az üzletbe, mint mikor már négy takaró kell ahhoz, hogy ne fázzunk. Sokan ott rontják el, hogy csak olyankor kezdenek el keresgélni, amikor már késő, akkor pedig már befolyásolja őket a választásukban az ideges türelmetlenség és nem mérlegelnek olyan hasznos tényezőket, mint a minőség és az ár-érték arány.
Ha későn fogunk bele […]
A kéményről
Cserépkályhát, ha lehetséges közvetlenül a kémény mellé, vagy attól maximum 60-65 cm-es távolságra építsük, mert akkor még a gyártó által gyártott füstcsővel a kéménybe biztonságosan beköthető. A klasszikus, a régebbi épületekre jellemző falazott 14 x 14 cm-es kéménykeresztmetszet már megfelelő. Természetesen az új, korszerű könnyűszerkezetes vagy előre gyártott kéményrendszerek is mind megfelelőek, de ajánlott a nagyobb 180-200 mm átmérőjű kémény a későbbi problémamentes üzemeltetés miatt. A […]
Tűzhely
A közismert nevén sparheltnek hívott tűzhely elnevezése németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Az elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A sparhelt a kemencét váltotta le a XIX. század közepétől fokozatosan, miközben csaknem ugyanolyan jól lehetett benne sütni és főzni (sokkal jobban, mint a mai tűzhelyekben), valamint fűteni vele a lakást.
Csikótűzhely, sparherd, masina, spór stb. néven lényegében azonos típusú, csak kivitelben […]
Télakályha=Tömegkályha?
Téglakályha=Tömegkályha?
A téglakályhákról általánosságban kijelenthető, hogy fűtési tulajdonságai, teljesítménye megközelíti a hagyományos cserépkályhákét. Annyit azonban fontos megjegyeznünk, hogy a cserépkályha csempék hosszú évszázadok tapasztalatait felhasználva érték el mai kialakításukat, összetételüket. Ezek a csempék egy az egyben fűtésre lettek teremtve. Előnyei között szerepel az újrarakhatóság is, a hosszú élettartam. Gondoljunk csak arra, mennyi középkori kályhacsempe lelet kerül elő ásatásokon.
Ezzel szemben […]
Kandallókról
Cserépkályha vagy kandalló?
Manapság a drága, és központilag szabályozott fűtés korában egyre többen keresnek olcsóbb, alternatív, és dekoratív megoldásokat az otthonok felfűtésére. A különböző fűtési rendszerek között is többféle megoldás létezik, melyeknek megvan a maga előnye, és hátránya is. A választást meghatározza a tulajdonos életmódja, igényei és az otthona adottságai is. A kandalló és a cserépkályha között választani is elég nagy kihívás, de […]
Minden, amit a cserépkályhákról tudni kell
Rögtön az elején egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, mely a cserépkályha és a kandalló körül forog. Sokak számára az ülőpadlával, búbbal, üvegajtóval rendelkező tüzelőberendezés minden esetben kandalló, a cserépkályha pedig egy hasáb alakú, kis tüzelőajtóval megépített fűtőberendezés.
Valójában a laikus számára a külső megjelenés alapján meglehetősen nehéz eldönteni, hogy cserépkályha vagy kandalló amivel szemben áll, kivéve természetesen a kővel, márvánnyal, gránittal vagy egyéb anyagokkal […]