A kemence az egyik legősibb, ember által épített tűzhely, tűzrakóhely-típus. Általában sütésre, főzésre, pörkölésre, aszalásra vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban. Tüzelőanyaga általában fa, törek, kukoricacsuhé, rőzse.
Felhasználási móduk szerint lehetnek: sütésre, főzésre használatos kemencék, szárításra, pörkölésre használatosak, illetve füstölőkemencék.
Mára ezek az eszközök kiszorultak a kertbe, nyári konyhába, azonban népszerűségük újra felívelőben van. Nem csoda, hiszen a bennük készült ételek utánozhatatlan ízvilágot tárnak elénk. Rengeteg különböző formájú kemencével találkozhatunk, a régiségben a különböző tájegységeknek jól elkülöníthető kemence típusai voltak, anyaguk és kinézetük szerint is. Ma főleg téglából épülnek, a cserépből épített, vagy karóvázas, esetleg vályogkemencék már ritkábban fordulnak elő.
INGYENES AJÁNLATKÉRÉS
Keressen fel bármilyen jellegû kérésével, kérdésével!