Téglakályha=Tömegkályha?

A téglakályhákról általánosságban kijelenthető, hogy fűtési tulajdonságai, teljesítménye megközelíti a hagyományos cserépkályhákét. Annyit azonban fontos megjegyeznünk, hogy a cserépkályha csempék hosszú évszázadok tapasztalatait felhasználva érték el mai kialakításukat, összetételüket. Ezek a csempék egy az egyben fűtésre lettek teremtve. Előnyei között szerepel az újrarakhatóság is, a hosszú élettartam. Gondoljunk csak arra, mennyi középkori kályhacsempe lelet kerül elő ásatásokon.

Ezzel szemben a téglakályhák előnyei többek között a viszonylag szabad formai alakíthatóság. (Pl. vakolt, látszó téglás, sütő kemence forma stb.)

Az úgynevezett tömegkályhák egy új divatnak tekinthetők Magyaroroszágon. Őseit tőlünk északabbra kell keresni, főként a Skandináv országokban és Oroszországban használatosak, már évszázadok óta, természetesen nagy sikerrel. Használatukat a nagy hideg indokolja, olyan mínuszok, amik nálunk nem igazán fordulnak elő. Nagy tömegüknek és falvastagságuknak köszönhetően sokáig tartják a meleget, azonban felfűtésükhöz is több energia szükségeltetik. A Dán-típusú tömegkályhák szintén egy új divathullámnak tekinthetők, 2 égéstérrel rendelkeznek, a felső, másodlagos égéstérben egy másodégés megy végbe, mely során a füstgáz majdnem tökéletesen elég. A dán kályhás kultúra mögött közel sincs annyi tapasztalat és tudás, mint amit itt tapasztalhat az ember, így nehezen hihető, hogy egy hangzatos címkékkel ellátott Dán-típusú kályha bármiben is jobban teljesítene egy átlagos tégla, vagy cserépkályhánál.

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Keressen fel bármilyen jellegû kérésével, kérdésével!

2018-12-04T09:25:42+00:00