Cserépkályha vagy kandalló?

Manapság a drága, és központilag szabályozott fűtés korában egyre többen keresnek olcsóbb, alternatív, és dekoratív megoldásokat az otthonok felfűtésére. A különböző fűtési rendszerek között is többféle megoldás létezik, melyeknek megvan a maga előnye, és hátránya is. A választást meghatározza a tulajdonos életmódja, igényei és az otthona adottságai is. A kandalló és a cserépkályha között választani is elég nagy kihívás, de mi segítünk rávilágítani, hogy vajon melyik miért, és kinek ajánlott.

A cserépkályha azoknak ideális, akik hatékony fűtési rendszert szeretnének otthonukba, és tudják magukról, hogy nem dekoratív funkciót töltene be cserépkályhájuk, és szeretnének valóban meleget varázsolni a lakásba. A cserépkályha rendszeres kezelést igényel, minden nap ugyanabban az időben kell begyújtani, de cserébe sokáig megtartja a meleget, és hangulatos berendezési tárgy.

A kandalló rendkívül mutatós dísze lehet a nappalinak, hálószobának, ezért nem is elsősorban a hatékonysága miatt választják. Inkább azoknak ajánlott, akik mindig is arról álmodoztak, hogy télen pattogó tűz mellett bámulják a hóesést, nyáron pedig csinos kandalló ékíti a helyiséget. Alkalmanként egy-egy helyiség felfűtésére alkalmas választás tehát a kandalló.

Mire kell figyelni kandalló karbantartásánál?

Egy kandalló otthoni használatánál nem csak azért kell körültekintőnek lennünk, mert kandalló helytelen használata füstmérgezést, vagy rosszabb esetben tüzet okozhat a lakásban, hanem azért is, mert javítása és cseréje nem olcsó mulatság. Ha odafigyelünk arra, hogyan használjuk, rengeteg pénzt spórolhatunk meg, nem is beszélve arról, hogy a kandalló élettartamát is növelhetjük.

Mindenekelőtt arra kell figyelnünk, hogy a hamut rendszeresen kitakarítsuk kandallóból, és ilyenkor a rostély részt se felejtsük el. A kandalló tisztításának gyakorisága a következőktől függ:

  • A hamufiók és a hamutartály mérete.
  • A hamutároló kialakítása.
  • A tüzelőanyag minősége (ugyanis minél szárazabb a tüzelőanyag, annál kevesebb hamu rakódik le a kandalló belső falára, és a kéményben).

Kandalló tisztítása nem merül ki a hamu eltávolításában. A kandallóüveget is koromtalanítani kell, illetve a tűztér felső részét, a füstcsőt és a füstcsőcsatlakozót is fel kell szabadítani a lerakodó koromtól.

 

Miért érdemes a kandalló mellett döntenünk?

 

A kandallók napjainkban már inkább a dekoráció részeként vannak jelen, mint a fűtés egyetlen szolgáltatóiként, ahogy régen volt jellemző. Érdekesség, hogy a középkortól számítva Nyugat Európában a fűtés egyik legkiemelkedőbb eszközéül szolgáltak, Erdélyben a cserepessel lehetne párhuzamot vonni közöttük. Természetesen ma már sokféle kandalló létezik megjelenés tekintetében, a modern kiviteltől egészen a klasszikus stílusig, viszont egyaránt jellemző, hogy korszerű fűtőberendezéssel vannak ellátva.

A kandallók előnye, hogy meghitt, romantikus hangulatot teremtenek. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő helyet találjunk a kandallónak, hogy a belőle árasztott melegség mellet a méltóság és elegancia hatása se vesszen el.

A velünk élő történelem

Érdekességnek tűnhet, hogy a kandalló már az őskorban is létezett, persze még nem a mai formájában, de a működési alapelvei részlegesen már megvoltak.

Akkoriban az emberek a barlangokban vagy a kunyhójuk középen rakott tűz köré gyűltek, hogy ne fagyjanak meg. A tűzhely egy gödörben volt, illetve a kunyhó tetején is volt egy nyílás, hogy a füst távozhasson.

A napjainkban ismert kandallók azonban a középkorban jelentek meg a 13. és 14. századi Nyugat Európában. Ezeket a kastélyok fűtéséhez használták kezdetben. A nyitott kandallók valójában minimális hőt adtak le. Céljuk leginkább presztízs értékű volt, fűtőértékük pedig minimális.

A középkori kandallók érdekessége, hogy számos formával rendelkeztek. A távol keleten a kandallóknak a hatásfoka már jobb volt.

A 20. században a kandallók a polgárság körében is elterjedtek, mivel jelentős változásokon estek át. Az 1970-es években jelentek meg Franciaországban a zárt öntvényű kandallók, amelyek meghatározzák mind a mai napig a kandallók gyártását is.

Érdekes, hogy a tűznek mekkora jelentősége van az emberiség történetében, már a civilizáció kezdete óta. Számtalan tevékenységhez alkalmazták, és alkalmazzuk még napjainkban is, azonban a legfőbb erénye, a melegség, melyet áraszt, és ami segít abban, hogy az emberek komfortosan érezhessék magukat még a hűvös napokon is. A tűz életmentő lehet télen!

A kandallókat sokan azért kedvelik még napjainkban is, mert láttatni engedik a tüzet. Hiszen ennek az elemnek köszönhető az a termelt hő, mely képes betölteni nagyobb tereket, és amely olyan vadul lobog, miközben gyengédséget áraszt.

A modern kandallók sokban eltérnek a régebbi, idejétmúlt kialakításoktól. Sokkal biztonságosabbá váltak zárt tűzterükkel, melynek köszönhetően ugyan a látvány mit sem csorbul, még sincs veszéllyel a környezetére. Hatékonysági szempontból is kedvezőbb tulajdonságokkal bír, mint más kialakítások.

A légfűtéses kandallóbetétek előnyei

Ha meglévő ingatlanába kandallót szeretne beépíttetni, egy újépítésű ház esetében a légfűtéses kandalló betétek mellett érdemes döntenie.

A légfűtéses kandalló betétek hőleadó képessége hasonló a radiátorokéhoz, így kiválóan funkcionálnak. Ezekhez a berendezésekhez szükség van egy olyan rendszer kiépítésére, amely elszállítja a meleg levegőt a szomszédos helyiségekbe is, az előnyökhöz tartozik, hogy ezek a meleg levegőt szállító csatornák könnyedén elrejthetők a falakban. A légfűtéses kandalló betétek segítségével gyorsan felfűthető a lakás, így hamar elérhetjük a kívánt hőmérsékletet.

A légfűtéses kandalló betétek igen kedveltek napjainkban, gyakran választják ezt a megoldást az érdeklődők, ha nincs szükség a melegvíz fűtésére. Ezek a típusok is kiválóan burkolhatóak, így igazán esztétikus és otthonos kialakításra adnak teret.

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Keressen fel bármilyen jellegû kérésével, kérdésével!

2018-12-04T09:25:20+00:00